Blogi

Jouluun valmistautuminen

Meidän Joulun salainen resepti.

Marras-joulukuun vaihteessa on aika jolloin koti tuoksuu voimakkaasti lehmän-, lampaan- ja kananpaskalle. Siihen sekoittuu vieno ureanhaju lisäämään aromaattista tuoksujen sinfoniaa. Nämä hajut jo ovat niin vahvoja, että pieni hien haju ei enää erotu vaikka olisi kuinka hikoillut. Tämä on vahvasti merkki joulun saapumisesta tälle mäelle. Eläimien joulusiivous on aloitettu ja he valmistautuvat rauhallisesti puhtaissa tiloissa talviseen oleiluun. Suursiivous menee aina tänne joulukuun alkuun, vaikka kuinka sitä ajattelisi tekevän aikaisemmin. Jotenkin kun pieni pakkanen kuivattaa paikkoja ja ilma on kuivaa niin hommat tuntuu rullaavan mukavammin kuin vetisenä syyspäivänä. Päivät ei ole kovinkaan kevyitä, joten kotia on turha siivota ennen operaatiota, kun muuten siivottu koti haisisi paskalle ja taas siivottaisiin.

Seuraavaksi vuorossa ei ole kyllä kodin siivous vaan jauhoilla pelmiminen ja leivonnaisten valmistus. (Toki paskan haju pestään pois) Vaaleat piparit ovat ne ensimmäiset joita aloitamme tekemään. laitan linkin ohjeeseen jonka jokunen vuosi sitten tänne kirjoitin. (Kumpikin vihreäksi muutettu teksti vie samaan ohjeeseen) En kuitenkaan paljasta parhaimpien laatikoiden reseptiä. Näitä kuuluu hakea reseptilaatikosta ja muistella oliko se tämä se hyvä resepti jossa on kaksin kertainen määrä valkopippuria vai tuo jossa sitä ei ollut ollenkaan vaan joku toinen mauste. Näitä puntarointeja kun tehdään joka joulu niin joulu ei aina maistukaan ihan samalle. Porkkanalaatikko siis voi olla hitti tai täysi huti. Kuitenkin tämä metsästys ja muistelu kuuluu siihen joulun rutiiniin.

Joululaulut kuuluvat joulun odotukseen. Vanhoista pidän jotenkin eritysesti, kun lasten kanssa touhuillaan joulun valmisteluita.

Joulukuusi pitää käydä merkitsemässä jo joulukuun alussa, jotta tietää mikä pitää sitten hakea. Kuusen valinta retkiä tehdäänkin useita, jotta se kaikkein kaunein metsästä löytyisi. Nämä kuljettavat meitä rauhoittumiseen ja yhdessä tekemiseen. (Nykyään) Aikaisempina vuosina pikainen seikkailurata ilman valmiiksi merkkausta. Kesällä toki olin katsellut “hyvän kuusen” no ei se varmaankaan ollut sama kuusi joka jouluna sitten osui mukaan. Tähän operaatioon ei yleensä oikein kukaan ehtinyt mukaan hidastamaan juolukuusen hakua. Nyt tytöt on jo sen ikäisiä, että pitää alkaa tekemään niitä rauhallisia joulun muistoja ilman turhaa kiirettä.

Kaiken tekemisen tarkoitus ja ajatus

Pyrimme helpottamaan eläinten hoitotöitä joululle mahdollisimman helppoon. Jotta saisimme oikeasti hidastaa jouluna ja jo ennen joulua rauhassa tehdä joulun herkkuja. Tähän laiskaan toimintaan kyllä kuluu kaikki joulun päivät ennen jouluaattoa. Joulu on meillä rauhallisuuden ja kiireettömyyden aikaa, vaikka tehdäänkin joulua koko ajan mutta se on sitä perheen yhteistäaikaa.

Rauhallista joulun odotusta kaikille!

Salaisuuksiaan availee myös:

https://www.omavarainen.fi/l/jouluruokia1

https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2019/12/luukku-2-joulun-salainen-kukkaresepti.html

https://puutarhahetki.blogspot.com/2019/12/2-luukku-joulun-salaiset-reseptit.html

https://triomiumau.blogspot.com/2019/11/triolan-joulun-salainen-resepti.html

https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2019/12/puolukkaglogi.html

https://tsajut.fi/sinkkivoide-ja-talkki-askartelussa/

https://helecleaner.com/virittaydy-joulutunnelmaan-siivoten/

https://omatupajatontti.blogspot.com/2019/11/joulukuu-alkoi.html

5 kommenttia

 • Taru

  Kiitos, kaikista kakinhajuista huolimatta, tänne asti välittyi teidän todella hyvä buugie joulunodottelun kanssa! Peukut pystyssä täällä toivomme, että laatikoista tulisi kumminkin tosi hyviä tai ei ainakaan liian valkopippurisia 🙂

 • Outi

  Onpa teillä oikein aidon maalaisjoulun meininki. Maalla jotenkin ne joulun puitteet syntyvät ihan itsestään kun on oikeaa puhdasta lunta, talvista luontoa ja eläimiä. Ei siinä muovikoristeita paljoa tarvitse. Eläinten joulusiivousta en ollut ajatellutkaan. Hieno homma kun eläintenkin tilat saavat joulusiivouksen.

 • Tiiu/Puutarhahetki

  Ihania vuosittaisia asioita kuuluu jouluun valmistautumiseenne! Meillä on ihan sama juttu imelletyn perunalaatikon kanssa, reseptejä on laatikossa muutama ja aina on sama pähkäily, mikä niistä olikaan se paras. Tunnelmallista joulun odotusta!

 • Maija Eskola

  Eläimillekin pitää tehdä joulu. Minulla ei ole muita eläintä kuin luonnon linnut. Mutta mikä ilo se olikaan, kun näin ensimmäisen punatulkun pihassa.

 • Jovelan Johanna

  Omissa jouluresepteissä on jokin erikoinen salainen juttu, koska niitä ei missään tapauksessa voi kirjoittaa kunnolla siten, että itse muistaisi mitä on meinannut, saati, että joku muu saisi niistä tolkkua. Tähän lopputukokseen tulin muutama vuosi sitten, kun äitini nukkui pois ja kävin läpi äidin reseptejä. Meillä on joululaatikkoreseptit eläneet suvussa tuolta 1800-luvun puolelta, alunperin jonkun kartanon taloudenhoitajan huomasta sukuun siirtyneinä. Noh, äidin reseptejä yksiin kirjatessa löysin keittokirjojen väleistä ainakin 5 eri lappusta kullekin laatikolle. Osa oli selvästi kauppalistoja, osassa näennäisesti reseptiksi aiotussa ei ollut otsikkoa (osiko ollut tekovaiheen muistilappu), eli piti arvata mikä ruoka tämä on, yhdessä oli jokunen ainesmäärä mittoina, muissa ei. Yhdessäkään ei tietenkään kauanko paistetaan ja missä lämmössä. Senhän muistaa ulkoa, tai ei. Tulevia sukupolvia ajatellen sain tehdä suunnilleen arkeologisia taikoja, jotta reseptit saataisiin kasaan. Siitä huolimatta, että viimeiset 25 vuotta olen tehnyt kyseiset laatikot joka vuosi äitini kanssa.

  Onnistuneita joululaatikoita sinne 😉