Blogi,  Suuntana omavaraisuus kausi 2.

Suuntana omavaraisuus resepti omaan makuun

Tässä piirakassa on raparperia dl, mustikoita 1dl ja 2 omenaa.

Meni jo tämän reseptin ensi julkaisusta kolme vuotta mutta laitetaan uudestaan kun on vaan niin hyvää.

Raparperipiirakka (marjoilla)

Ohje on pellilliselle!!!

Pohja:

  • 4 munaa
  • 3 dl sokeria
  • 3 dl kaurahiutaleita
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 100g sulatettua voita
  • 2 dl kermaviiliä, jogurttia, kermaa tai piimää

Täyte:

4-5 dl Raparperia, marjoja, hedelmiä, rusinoita tai vaikka rommia 3rl lisäksi

Kauratosca-kuorrutus:

  • 200g voita
  • 2 dl sokeria
  • 2 tl kanelia
  • 5 dl kaurahiutaleita
  • 2 rkl vaehnäjauhoja
  • 1 dl maitoa

Valmistusohje

Ota kauramurotaikina sulamaan tai valmista piirakkapohja itse.

Jos teet pohjan itse, vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.

Lisää kaurahiutaleet ja vehnäjauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu.

Lisää jäähtynyt sulatettu rasva ja kermaviili/jogurtti/kerma/piimä ja sekoita tasaiseksi.

Levitä sulanut tai itse tehty taikina voidellulle ja kaurahiutaleilla leivitetylle piirakkavuoalle.

Kuori raparperit, viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi (voi sokeroida ja antaa sokerin imeytyä tunnin) ja levitä viipaleet piirakalle tasaiseksi kerrokseksi.

Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 15 minuuttia.

Valmista pohjan paistumisen aikana kauratosca: sulata voi kattilassa, lisää sokeri, kaneli, kaurahiutaleet ja vehnäjauhot sekä lopuksi maito. Anna kiehahtaa vain hetki ja ota kattila pois levyltä.

Levitä lopuksi päälle kauratosca ja jatka paistamista uunin keskitasolla n. 10–15 minuuttia, kunnes tosca saa kauniin värin. Tarjoile kermaviili-tuorejuustoseoksen kanssa.

Valmis piirakka. Tämän voi syödä näin, jäätelön tai vanilia kastikkeen kanssa

VINKKI: Raparperin joukkoon voi laittaa mustikoita, omenaa, mansikoita tai mitä ikinä keksit.

#suuntanomavaraisuus eteneminen

Edetään mutta näkymättömällä tavalla. Ullakon lattiaa on eristetty lisää. Samalla sinne on laitettu lattiaa, jotta tavaroita saisi sinne varastoitua.

Kasvimaita on saatu kaksin kappalein hyvään alkuun mutta ei ole vielä kovin kuvauksellisia. Kasvihuoneessa alkaa jo ensimmäiset tomaatit kypsymään ja eteneminen on siellä muutenkin hyvää.

Kasvihuone 2 tai laajennus ei ole vielä päässyt vauhtiin. se hiukan harmittaa mutta se tehdään varmaan syksyyn mennessä juuri ennen lumia. Näin se on valmis ensi vuoden kasvukaudelle. Ei vaan jaksa stressata asian suhteen, kun ei vaan väkisin ala toteutumaan.

Olemme muutenkin huomanneet kevään rajallisen ajan ja panostamme kovasti nyt syyskylvöihin toivoen sen antavan aikaa seuraavalle keväälle. Kevät kun tuntuu olevan jo muutenkin täynnä kaikkea tekemistä niin jos kylvöt saisi pois.

Aikataulujen mahdottomuuden vuoksi olemme siirtäneet paljon aikataulussa asioita myöhemmäksi ja enemmän tulevaisuuteen katsovalle kannalle. Lista oli monen mielestä mahdoton ja onhan se mutta ne on tavoitteita.


Suunnitelma vuodelle 2019:
The Työkalupakki
Kylvö
Erilaisten kasvu paikkojen testaus
Kasvihuoneen laajennus
Vesiviljelyn jatkaminen ja laajennus
Runsas sato
Maakellarin opiskelu, kunnostus ja tuunaus
Säilönnän saloihin perehtyminen
Aurinkosähkön hyödyntäminen ja sen testaus
 Maitohuoneen eristäminen
Lypsypaikalle vihdoinkin lattia jäi jo viime vuodesta roikkumaan
Ullakolle pitäisi tehdä jotain
Parantelua siellä täällä
Aitauksien ja talvi tarhojen parantelua
Yllätykset ja huomiot mitä ei tullut ajatelleeksi
Rakentelua, nikkarointia, korjailua ja puhdetöitä
Polttopuut


https://www.korkeala.fi/omavaisuus-sarjan-aloitus-vuodelle-2019/


Mukana on tietenkin joukko muita blogeja:

10 kommenttia

  • Harmaan torpan emäntä

    Mä tykkään että on kunnolla tavoitteita. Mitä sitten jos kaikki eivät heti toteudukaan, ei tavoite ainakaan toteudu jos sitä ei ole edes päässä. Tykkäisin mä myös tuosta piirakasta 😀 harmi vain etten leivo.

  • Tiiu/Puutarhahetki

    Herkullisen kuuloinen piirakka! Meilläkään eivät yleensä kaikki kesälle suunnitellut puutarhaprojektit toteudu, mutta sitten jatketaan seuraavana vuonna siitä, mihin edellisenä jäätiin. Ihanaa heinäkuuta!

  • Javis

    Juu, aina on seuraava kevät tulossa. Mä olen nyt yrittänyt tietoisesti opetella iloitsemaan jo tehdyistä jutuista. Kuulostaa itsestäänselvältä, muttei todellakaan ole sitä!
    Mä meinaan myös kokeilla syyskylvöjä tänä vuonna. Siitä kaipaisin tosin vähän lisätietoja ja oppia ensiksi.

  • marketta

    Nyt kyllä punastuttaa! =D

    Syyskylvöt ovat kyllä tarhurin pelastus! Syksyt vaan ovat niin pirullisia, kun ei tiedä koska se talvi oikein alkaa. Jos kylvää liian aikaisin ja tuleekin pitkä lämmin jakso, siemenen pirulaiset tuppaavat alkaa itämään. Ja sitten ei auta kuin kylvää uudelleen. Tai keväällä uusi yritys! Mutta suosittelen lämpimästi kokeilemaan.

  • Emma

    Täytyykin kokeilla tätä piirakkaversiota, jonkinlaisia raparperipiirakoita olen väsännytkin mutta tuollaisen kuoren tekeminen olisi mielenkiintoinen lisä. Kiitos ideasta!

    Omasta tekstistä jäikin kokonaan polttopuut mainitsematta. Täällähän kaadettiin kaksi isoa puuta ja lumikuorman takia meni monta leppää nurin. Niitä nyt sitten pilkotaan ammattilaisen avustuksella. Liiteristä meinaa loppua tila, mutta se on kyllä osittain myös kehnon järjestyksen syytä. Ja hyvä että muistutit syyskylvöistä, jos sitten saisi nuo meidän kasvatuslaatikot käyttöön!

  • Kotivaaraska

    Pitkä on vielä lista, ehkä omakin pitäisi päivittää ajantasalle. Mutta ei saa stressata, pitää edetä mahdollisuuksien mukaan… Syyskylvöt taitaa olla jokaisen huulilla tällä kertaa, sen verran kiirettä pitänyt. Olisi hienoa kun kevään tulon voisi itse säädellä, että nyt se saa tulla tälle aarille, ja ensiviikolla sitten toiselle… jotenkin liian äkkiä kaikki pitäisi saada valmiiksi – kerralla.

  • Satu

    Ihanan kuuloinen piirasohje, täytyy ottaa kokeiluun.

    Meillä on monena vuonna ollut syyskylvöjä ja nyt kun niitä ei ollut (pois lukien valkosipuli) niin homma alkoi levitä käsiin. Tänä syksynä olisi pakko olla viisaampi ja napata se aika kylvöihin. Hihkaise siis blogissa muistutus meille hajamielisille, kun aika alkaa olla käsillä 😉