Yle Omavaraiset

Sarja tulee Yle Areenaan 6.4 ja TV2 näyttää sen 13.4. Sarjassa on kolme osaa joissa seurataan kolmea ruokakuntaa. Tekijä puhuu neljästä ihmisestä mutta en anna hänen sotkea ajatuksiani.

Tämä on tehty yhteistyönä YLE:n kanssa. Olen ehtinyt sarjaan perehtymään kuukauden ajan ja kyllä tämä sarja on sitä aikaa tarvinnutkin. Sisällön tuottamiseen ei ole annettu rajoja eikä ohjeita.

Ylen omavaraiset

Ohjaaja Riikka Kaihovaara on tullut minulle tutuksi Kallonmetsästäjät dokumentistaan. Sen katsoi jo aikanaan kun ilmestyi ja nyt kun aloitin katsomaan #yleomavaraiset sarjaa niin oli ennakko odotuksia. Tiesin, etten tule näkemään kaunista ruusuista unelmien omavaraisuutta. Tämän jälkeen sain kuulla ketkä ovat ne neljä henkilöä joita sarja seuraa. Kaksi tunnistin nimestä heti ja kaksi jäi vähän leijumaan myöhemmin heidätkin tunnistin. Nimet kertoivat kuitenkin sarjan olevan mielenkiintoinen tirkistely mahdollisuus.

Rainer on tämän aikakauden omavaraisuus sissi. Hän elää omaa omavaraistelu taistelu unelmaansa. Rimpuilee irti kapitalistisista verkoista omavaraisuudessaan. Hän kuitenkin toteaa, ettei täydellisyys ole mahdollista.

Erja pyörittää viisihenkistä perhettä taitavasti eläimiä hoitaen. Tilan arkiset työt hidastavat kuitenkin kasvis puolen ruoka omavaraisuuden kasvua. Eläimien päivittäinen hoitotyö vie aikaa mutta Erja on päättänyt valmistaa tarvitsemansa vuoden vaatekuidut itse.

Jussi ja Milka ovat sarjan keijukaiset. He ovat luojia.* He elävät luonnolle luonnossa luoden ympärilleen ravinteikkaan ympäristön. Heidän rauhallisuus on tarttuvaa ja välittyy ruutujen läpi. Viimeinen jakso pistää kuitenkin pohtimaan mitä ei näytetty.

*Sana esiintyy sarjassa heidän käyttämänään sillä uskallan käyttää. Pohdinkin nyt mitä tämä tarkoittaa.

Sarja

Ensimmäinen jakso herättää kyllä tunteita. Ei todellakaan jätä kylmäksi. Tosin on myös niin karun hirveä, että pohtii katsoisiko seuraavia ollenkaan.

Kokonaisuutena sarja vie tunteisiin. Ärsyttävyydessään tökkii hereille samalla on kuitenkin hetkiä joissa voi samaistua henkilöihin. Kuviltaan ja kerronnaltaan arkisen koruton. Sarja ei mitään kaunistele päinvastoin korostaa rosoisuutta ja joissain kohti jopa likaisuutta.

Kuvakulmia ja kuva maisemaa kun alkaa pohtimaan, niin tarina voisi olla mistä vaan. Nyt se on nimetty omavaraisuudeksi ilman, että sarja seuraisi kuinka omasta maasta nousee peruna ja omenat muuttuvat hilloksi. Leikkauspöytä on ollut kovassa käytössä, kun ajattelee, noin vuoden kuvamateriaali leikellään tuntiin sisältäen kolme eri kuvauspaikkaa. Yhden ihmisen vuosi on napsittu kahteenkymmeneen minuuttiin. Näillä minuuteilla pitäisi kertoa vuoden tarina. Se pakottaa kyllä rajuun napsimiseen, joka näkyy katsojalle joidenkin kohdalla jopa hupaisana. Erjan mies ei ehdi ääntä päästämään, kun Erja luettelee puutarhassa tehtäviä asioita. Sitten ollaankin jo toisaalla. Tähänkään luettelointiin ei enää palata. Pyrittiinkö tällä esittämään kiirettä vai mikä ajatus taustalla oli en osaa sanoa.

Havaittavissa on myös kolmeen osaan pilkkomisesta johtuvaa toistoa aikaisemmista jaksoista. Pohdinkin olisiko ollut parempi tehdä yksi jakso tai elokuva niin minuutteja tarinalle olisi jäänyt enemmän.

Kun olen saanut katsoa kaikki samaan aikaan pidän kokonaisuutta viihdyttävänä. Joiltain osin turhankin julman raadollisena. Yritän pohtia kuinka paljon antaisin tähtiä niin onpas hankalaa.

Arvostelu: ★★☆☆☆

Tavanomainen, keskinkertainen elokuva. Elokuvalla ei ole merkityksellisiä ansioita mutta ei merkittäviä puutteitakaan. Elokuvan voi katsoa tai jättää katsomatta menettämättä mitään oleellista. http://www.film-o-holic.com/arvostelukaytannot/

Arvostelussa käytin Filmi-oholic valmista asteikkoa. Valitsin sieltä sopivimman valmiin tekstin, joka määräsi tähtien määrän .

Ennakko tunnelmia voi lukea myös:

https://puutarhahetki.blogspot.com/2020/04/yle-omavaraiset.html

https://tsajut.fi/yleomavaraiset/

https://pienenpienifarmi.com/?p=1237

https://iso-orvokkiniitty.fi/blog/ylen-omavaraiset

https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2020/04/yle-omavaraiset.html

http://www.sorakukka.fi/?p=1004

https://varmuusvara.blogspot.com/2020/04/yle-omavaraiset.html

https://www.luontoannelifestyle.com/blogi/?p=64

5 thoughts on “Yle Omavaraiset”

  1. Itselläni ei ollut ennakkotietoja henkilöistä. Rainerista olin lukenut Aamulehden pienen jutun hänestä ja siitäkin sai sympaattisemman kuvan. Toisaalta oli hyvä, että pintakiiltohan karisi ropinalla omavaraistelevasta elämästä näitä henkilöitä katsellessa. Mutta kyllähän tässä nyt paskassa ryvettiin oikein huolella! Mieleen jäi vanhuksen varpaan välit ja perheen kaaos!

  2. Kyllä kyllä. Tuo leikkaaminen ja klimpsominen vaikuttaa varmasti surulliseen lopputulokseen. Olisi kannattanut varmaan tehdä joka ruokakunnasta oma tunnin pätkä, jolloin toivonmukaan lopputulos olisi ollut kattavampi. Eihän kenenkään elämä oikeasti voi olla tuota, mitä sarjassa annettiin ymmärtää.

  3. Tyyppi on oikein taikonut tähtiarvion tähän 🙂 Aika pro!

    Ekaan jaksoon sopiva sana taitaa olla inhorealismi. Toisessa jaksossa onneksi jo helpottaa.

  4. Kovin samanlaisia ajatuksia heräsi minullakin. Materiaalia on tosiaan varmasti leikattu runsaasti, ja tuo kolmeen lyhyeen jaksoon jakaminen tuo vielä omat pulmansa sisällön suhteen.

  5. Tuota leikkauspöytä hommaa hiukan itsekkin pyörittelin päässä. Kun muistelee sitä kuinka paljon kuvamateriaalia pelkästään viikonlopun aikana saatiin kuvattua Some deep storya varten. Toki haastattelut kuvattiin aina erikseen ja yhtä kohtausta varten homma näyteltiin aina uudelleen jotta kuva kulmia saadaan useampi mutta kuitenkin. Kuvamateriaalia kuvattiin monta tuntia ja ohjelmasta tuli sellainen reilun kymmenen minuutin pätkä. Paljon juttuja oli pakko jättää pois.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *