Blogi,  Suuntana omavaraisuus kausi 3.

Suuntana omavaraisuus 2020, Hygienia

Kuukausi on kadonnut. Moni varmasti uskoo jos sanon, että korona on muuttanut arkea ja sen rytmiä. Sen vuoksi päivät vain lipuvat ohitsemme. Solidaarisuus on kuitenkin kasvanut näinä aikoina ja jopa minä suostun mainostamaan blogissani.

Aiheena on hygienia ja pohdinpas sitä nyt sitten.

Hygieniassa pystytään joissain kohti hiukan joustamaan mutta on paikkoja, joissa siihen ei ole varaa. Olemme todella huonoja omavaraisuuden näkökulmasta katsottuna.

Ruokailuväline hygienia. Perheessämme on käytössä oma muki, lautanen ja ruokailuvälineet järjestelmä. Kun emme halua siirtää toistemme pöpöjä toisillemme niin näin pystymme ruokailun jälkeen puhdistamaan vesi huuhtelulla, kun on jatkossa sama käyttäjä. Tiskauksessa muuten on käytössä ihan kaupan käsitiskiaineet. Pesuaineen kulutusta on saatu hillittyä vesihuuhtelujärjestelmällä. Toki on joskus niin sottaista ruokaa, ettei kuumavesi riitä jolloin käytetään ainetta.

Talvinen sauna

Henkilökohtainen hygienia. Lapset käyvät saunassa ja peseytyvät vedellä. Nyt on vanhimmalla välillä jouduttu pesemään hiukset pesuaineella. Vanhemmat käyttävät pesuaineita, vaikka olemmekin tehneet kokeiluita jättää shampoo pois käytöstä. Käsienpesussa saippua on kaikilla käytössä.

Lypsykoneen hygienia on meillä todella tärkeätä maidon säilymisen kannalta. Sen vuoksi sen pesuainesiin myös satsataan, jotta koneeseen ei tulisi omaa bakteerikantaa elämään. Käytämme siinä hapanta ja emäksistä pesuainetta vuoroin, jotta pesutulos olisi paras mahdollinen.

Itse tehdyt pesuaineet

Näitä aina välillä katselen kun ihmiset on tehneet kauniita saippuoita ja muita puhdistusaineita itse. Seuraan näitä tietyllä mielenkiinnolla ja kateudella. En ole mikään kemisti mutta olen pieni kotikemisti, joka on ymmärtänyt pesuaineiden valmistuksessa tarvittavan tarkkuuden ja vaaran. Luotankin siis kaupan tuotteiden tasalaatuisuuteen niin paljon, etten uskalla alkaa itse keittelemään.

Kuulumiset ja edistyminen tämän vuoden matkalla

Kevät on ollut suunnittelun aikaa. Tiedätte, että kasvihuoneen teko on edessä ja sitä ei ole voitu aloittamaan, koska meillä on maa jäässä ja lumi maassa.

Piti käydä katsomassa mitä on tälle vuodelle tullut listattua.

Siellä pohdin koska pääsen lypsypaikan kimppuun ja koska lehmät poksahtelee. Nyt pitää myöntää, että ajoitukseni ja ennustukset osui noin vikolleen oikeaan kohtaan. Kaikki kantavat on saaneet vasikan. Meillä on siis lypsyt täydessä käynnissä aamuin illoin.

Meidän lehmät on persoonia tässä lypsy hommassa. Ei ehkä ole ihan nopeimpia aamuja ja iltoja ollut viime aikoina. Ensikoita on porukasta yli puolet joten vähän sitä tekemistä opetellaan ja lypsylle tulo järjestystä. Jotkut hiukan opettelee myös sitä lypsyllä seisomistakin.

Pitäisi olla myös tässä kohdassa selvillä ne kylvettävät kasvit. No on ne mutta tämä poikkeustila on muokannut hiukan ajatuksia. On aloitettu myös suoraan syöntiin tulevien kasvisten kasvatus. Ensimmäinen papusato on kohta korjattavissa ja tomaatit tulee kohta kukkaan. Kaalit on menossa esikasvatukseen lähipäivinä, kun keksin oikean määrän.

Mukana on tietenkin hilpeä jouko blogeja:

Kasvuvyöhyke 1 
Omavarainen Jovela https://www.omavarainen.fi/l/puhtaatpuhteet/
Ku ite tekee 
Laura eli Javis  https://lauraelijavis.wordpress.com/2020/04/06/vuoden-2020-tomaatit-ja-muita-hyotykasvien-taimia
Iso-Orvokkiniitty https://iso-orvokkiniitty.fi/blog/karanteenikevat/
Kasvuvyöhyke 2 
Riippumattomammaksi 
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2020/04/hygienia-taimikasvatuksessa-ja.html
Pienenpieni farmi
Urban Farming kaupunkiviljely https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2020/04/hygienian-merkitys-puutarhailussa-ja.html
Rouva yrttinen https://rouvayrttisen.blogspot.com/2020/04/hyvinvointia-ja-hygieniaa-luonnosta.html
Kohti laadukkaampaa elämää 
Oma tupa, tontti ja lupa https://omatupajatontti.blogspot.com/2020/04/elettiin-ennenkin.html
Kasvuvyöhyke 3 
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2020-osa-4/
Kolmas luonto  
Koivun juurella https://koivunjuurella.blogspot.com/2020/04/suuntanaomavaraisuus-sarja-hygienia.html
Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2020/04/omavaraisuutta-vuonna-2020-osa-4.html
Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2020/04/omavaraisempaa-elamaa-2020-osa-4.html
Airot ulapalla https://airotulapalla.blogspot.com/2020/04/suuntana-omavaraisuus-2020-huhtikuu.html
Caramellia https://caramellia.fi/huhtikuun-kuulumiset/
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2020/04/suuntana-omavaraisuus-2020-osa-4.html
Villa kotiranta
Kasvuvyöhyke 4 
Puutarhahetki– suurien unelmien puutarhablogi https://puutarhahetki.blogspot.com/2020/04/unelmana-omavaraisempi-elama-hygienia.html
KorkealaMe ollaan täällä
Kasvuvyöhyke 5
Sorakukka http://www.sorakukka.fi/?p=1021

16 kommenttia

  • Satu - Tsajut

    Teillä on todella sympaattisen näköinen sauna <3

    Itse olen käynyt saippuantekokurssin, en silti ole uskaltautunut vielä leikkimään lipeällä. Kaupan ja kavereiden tekemillä pesuaineilla mennään.

    • Harmaan torpan emäntä

      Mäkin kävin kurssin ja siellä tuli selväksi, että valmiissa resepteissä kannattaa alkuun pysyä. Yhden satsin tein jopa kotona, mutta se on sellaista puhdetyötä, mihin tarvisin persiillepotkimista eli tuskin tulee toistumaan 😀

  • Jovelan Johanna

    Minne kummaan maaliskuu katosi kuin sitä ei olisi ollutkaan? Sangen outoa aikaa on ollut, melkein kuin sitä ei olisikaan ollut, mutta se jatkuu vaan silti. Suunnitelmat täälläkin ovat menneet uusiksi ja tuo mainitsemasi nopean ruoan kasvattaminen on noussut listalla tavanomaista korkeammalle.

    Vai on teillä jo pavut pian sadossa! Onpa huikeaa! Täällä on ainoastaan versoja ja edellisen vuoden satoa sekä talveksi maahan jäänyttä maa-artisokkaa, joka tosin on silkkaa herkkua aina tähän aikaan vuodesta. No, pianhan luontokin alkaa tarjoilla jotain villiherkkuja. Tämä aika on kyllä taas opettanut monella tapaa ja laittanut ajattelemaan joitain juttuja uusiksi. Tietysti tämä tapahtui juuri tänä keväänä, jolloin päätin pysyä päätöksessä esikasvattaa tavanomaista maltillisemmin. Se sitten on pistänyt vipinää puntteihin ja päätösukarit oli vedettävä.

    Tsemppiä sinne! Pysykää terveinä!

  • Urban Farming

    Lypsyhygieniasta luin aikanaan Viikissä. Ihan huipputärkeää, jotta maitoa on turvallista nauttia. Monesti sitä miettii, että kun ihmisillä on niin erilaiset hygieniatasot elämässään, niin mitenköhän se sitten näkyy esimerkiksi lypsyhygieniassa. Siinäkään ei touhuta desinfiointiaineiden kanssa, vaan on kyse perusjutuista ja muutamista erityisasioista, joista pitää huolehtia. Hauska… polvillaan lypsyllä oleva lehmä.

  • Marja(´)

    Ai kun tulee ihan ikävä vanhoja aikoja ja navettatöitä! Se minua joskus aina vähän huvittaa, kun ihimiset on varsinkin kaupungeissa hyvin bakteerikammoisia. Tietäisivätpä mistä heidänkin käyttämänsä maataloustuotteet, varsinkin maito tulee! Kyllä siellä navetassa joka tapauksessa aika sontaista on! Itselläni on turhat hygieniakammot jääneet karjakon töiden myötä.

    • Isäntä

      Jujuhan on juuri siinä, että se jonka kuulu olla puhdas on, sen ympärillä voi olla vaikka keko paskaa.

    • Isäntä

      Olis aika huippua mennä yhdessä tekemään ja ihmettelemään.

  • Emma

    Mitä ihmettä, papuja jo nyt? Missä niitä oikein on kasvatettu? 😀 Minä täällä haaveilen lähinnä nousevista vuohenputkista, en vielä sen kummemmista syötävistä… Minullakin tosiaan pitkälti vielä teorian opiskeluasteella nämä saippuat ja pesuaineet. Palasaippuaa – ja shampoota olisi tosi mielenkiintoista tehdä, mutta vielä en ole moiseen uskaltautunut. Onnea vasikoista! Heti palautuu lapsuudesta mieleen maitokeittiön tuoksu. Muistan kun ihmettelin niitä superlonipalloja mitä syötettiin lypsykoneen putkistoon kiertämään, olivat hauskan näköisiä lapsen näkökulmasta. Nyttemmin vasta tajunnut kuinka tarkkaa puuhaa maidon käsittely tosiaan on. Suuri kiitos tuottajille!

    • Isäntä

      Keittiö papuja joita kylvin tammikuussa kokeillakseni onko siemenet vielä itäviä. Hyvin toimivat ja tässä tilanteessa ei huono vaikka onkin vain kaksi pensas papua.

  • Marketta

    Eiköhän pidetä tämän koronatouhun jälkeen yhteiskurssi saippuan teossa. Minä tarjoan lipeän! Mulla on sitä 3 kiloa, kun ei saanut pienemmässä erässä ostettua. =’D Kokemustakin on ihan kahden satsin teon verran ja hengissä olen. Tähän kun lisätään Sadun kurssikokemus, niin eiköhän hyvä tule!

  • Susa

    Siinä menisi kyllä miulta pakka sekaisin kun pitäisi lehmälle seisomista opettaa😁😁🙄. Ei taida koiran paikka-komento toimia?

    Vilkaisin tuossa samalla siun multavertailut edellisestä postauksesta ja sekin oli mielenkiintoinen. Olen itsekin miettinyt mitä noissa on käytännön eroa.

    • Isäntä

      Joutuu kyllä hiukan aivot koetukselle. Kun koira on saalistava eläin, joten liike aktivoi tätä viettiä. Sillä pystyy hyvin ohjailemaan. Kun taas lehmä on saalis eläin, jonka pakenemis refleksin äkkinäiset liikkeet aktivoi. Houkuttelu ja herkut on paras apuri toimii koiraan ja lehmään.

      Tämä tulee todennäköisesti aina kumartamaan lypsyllä. Ei sitä poiskaan tarvitse kitkeä. Jokainen on oma persoona ja saa olla niin kauan kun ei ole vaaraksi itselleen tai lypsäjälle.

  • Sari / Rouva Yrttinen

    Pakureissuilla, mökillä yms. on aina käytössä tuo että yksi muki, lautanen ja ruokailuvälinesetti per tyyppi ja se on ihanan helppoa mutta mikä ihme siinä on että kotona tulee niin helposti sorruttua ihan päinvastaiseen kun huuhtelut unohtuu ja kaapeista tulee helposti käytettyä jok’ikinen kippo, kuppi ja kehveli ennen tiskaamista!?