Blogi,  Suuntana omavaraisuus kausi 4.

Omasta takaa nenän eteen

Tämä on yhteispostaus omavaraisuudesta kirjoittavien blogien kanssa. Osa mukana olevista blogeista kirjoittaa omavaraisuudestaan vain sarjan yhteispostauksissa. Blogi seurueemme on kaiken kirjava joten jostain löytyy varmasta tartuntapintaa ja yhtymäkohtia.

Meitä kurittomia kakaroita paimentaa Satu www.tsajut.fi blogin takaa. Mä yritän auttaa Satua tässä mielenkiintoisessa projektissa eteenpäin. Ollaan nyt vissiin neljävuotta vedetty sarjaa. #suuntanaomavaraisuus nimi ei ole aina ollut sama mutta idea on pysynyt samana. Nyt osataan jo etukäteen suunnitella mitä kirjoitetaan missäkin kuukaudessa.

Suuren sadon käyttö

Paljon kanssa pärjää aina. Säilöminen alkoi mustista viinimarjoista ja mehumaija se kiehuikin sitten kolmisen päivää. Mehua saatiin neljä korillista puolenlitran pulloja litroissa se taitaa olla melkein viisikymmentä litraa. Omenoiden rahtaus on käynnissä nyt mehuasemalle ja mehuasemalta kellariin. Omenamehu menee kolmenlitran pusseihin niitä taitaa olla nyt kolmisen kymmentä. Menuissa taidetaan pysyä myös talvella.

Suolakurkut olikin matka käsitteiden viidakkoon mikä on suolakurkku ja mikä jotain ihan muuta. En siis uskalla sanoa mitä tein mutta suolaa on jopa kiteinä purkin ulkopuolella. Kurkutkin on niin suolaisia, että verisuonet tykkää.

Punajuuria pitäisi vielä säilöä mutta ne antaa vielä odottaa itseään. Ne kuuluu emännän kokkailuihin joten onnistumis prosentit kasvaa ainakin hiukan.

Porkkanat, tomaatit, avomaakurkut, kurpitsat on vielä ainakin tulossa vasta säilöttäväksi.

Liha on vielä ajatus tasolla. Hirvestys kun alkaa niin säilykepurkitus vapautuu leimatulta lihalta, joten ehkä yksi sonnimullikka laitetaan purkkiin. Kun siis lihalla on yleensä omat byrogratiat eli menee teurastamoon, eläinlääkäri tarkistaa, lopetetaan, leikataan ja siitä purkittajalle. Purkittaja ei saa käsitellä tiloissaan muuta kun eläinlääkärin tarkistamaa lihaa silloin kun tuottaa omia tuotteitaan ja muutenkin kuluttaja markkinoille meneviä lihatuotteita. Me kasvatamme oman lihan, lopetamme eläimen, leikkaamme lihat irti ja toimitamme purkitettavaksi. Tämä purkitettu liha on meidän käytössä sallittua myyminen ei.

Maitoa tulee sen verran, että ei sitä osaa erikseen säilöä. Varsinkin kun separaattori on edelleen lomalla. Separaattori kun olisi töissä niin varmaan säilöisin voiksi mahdollisimman paljon.

Suunnitelma 2021

Suuremmat projektit ottaa välivuoden ja pysyvät piirustuspöydällä. Polttopuita aloitetaan jo talvella haalimaan, jotta keväällä voidaan ne tehdä. Esikasvatus aloitellaan kevättalvella. Keväällä ehkä joutuu kyntämään uusia alueita kasviksille ja muutenkin huoltotöitä tekemään. Kevät on myös vasikoiden aikaa ja uusi sonni laitetaan lauman mukaan. Lypsettävä maidon määrä kohoaa korkeaksi ja maidon jatkojalostusta pitää alkaa kehittämään. Separaattori siis varmaankin pitää asettaa paikoilleen.

Meillä on ollut nyt toimivia alueita ja ei niin toimivia alueita puutarha käytössä. Tänä vuonna varmaankin järkeistämme hiukan sitä mitä missäkin kasvaa. Panostamme myös hiukan puuvartisten kasvatusalueeseen. Oikeastaan se muuttaa sellaiselle alueelle, joka oli keittiöpuutarha kasveja ajatellen liian syrjässä päivän toiminnoista. Keittiöpuutarha siirtyy siis lähemmäksi taloa ja näin ollen tulee hoidettua paremmin. Muutenkin yritämme kehittää päivän toiminnat lähelle toisiaan, jotta matkan tekemiseen ei tuhlautuisi turhaan aikaa.

Syksyä ajatellen pitäisi valmistella uusi paalikenttä. Valmista pitäisi olla Heinäkuun ensimmäisellä viikolla, kun se noin 100 paalia tulee pihaan. Tähän mennessä ne on kiertäneet peltoa eri kohtaan joka vuosi, kun tuli traktori niin paalit voivat olla kauempana ruokintapaikasta. Peltokaan ei kyllä paaleista tykkää, joten kun on mahdollista pitää ne pois pellolta niin aina parempi. Saa siitä taas lisää laidunalaa kesälle.

https://www.korkeala.fi/omavaraisuuden-ja-tulevaisuuden-korkealan-pohdintoja/

Polttopuut on saatu tehtyä ja tehtiinkin liikuteltavia puuhäkkejä.

Esikasvatus onnistui mutta ulos vieminen epäonnistui useilla taimilla. Onneksi päätin laittaa viereen siemenen samaa niin siemenestä lähti korvaava kasvi tilalle. Eikä ne nyt sitten taas oikein ehtinyt satoa tuottamaan. Uusi alue ja kyntökin onnistui hyvin.

Vasikat ei ollut ihan niin suuressa roolissa kuin olisi luullut. Entinen sonni Kartano ei ollut ehtinyt tiinehdyttämään niin montaa kun olisi luultu. Toisaalta tämä tilanne on erittäin hyvä. Tuli siis kaksi sonnia ja kaksi lehmästä. Sonnit tulee menemään lihoiksi ja lehmäset tulee korvaamaan poistuvia lehmiä. Maidon määrä pysyi maltillisena joten separaattori jatkaa pölyttymistään.

Puutarha ja siirtelyt. No siinähän nyt kävi niin, että kokosimme ne tosiaan lähelle toisiaan ja keittiöpuutarha on vieläkin kauempana talosta. Nyt kuitenkin kaikki kasvistuotanto on lähellä toisiaan, joten vehkeet on vierekkäin eikä aina matkalla pihan toiselle laidalle. Puuvartisia on joo istutettu uusiksi mutta panostus on sitten ihan siinä. Puitakin tuli muutama siirrettyä pihaan ja pensasaitaa tehtiin kun tulee sellainen uusi alue joka valmistuu vasta ensi kesänä.

Paalikenttä valmistui juuri ja juuri ajoissa. Tähän mennessä on ollut onnistunut päätös paikasta ja tilan käytöstä.

Siinä sitä nyt sitten tuli vaikka ajattelin, että ei kyllä mitään tekstiä tule ulos. Alla linkit muihin blogeihin käykääs kurkkaamassa kuinka muilla on mennyt.

Vyöhyke 1

Vyöhyke 2

Vyöhyke 3

Vyöhyke 4

Vyöhyke 5

Vyöhyke 7

14 kommenttia

  • Kirsti Kaija

    Teillä on monimuotoista tuotantoa ja olette monella saralla omavaraisia, vaikkapa meihin verrattuna. Ilmankos sait tekstiä aikaiseksi, vaikka itse epäilitkin.
    Mukavaa syyskuuta!

  • Mirja, Korpitalo

    No nyt tultiin jo alueelle 4 … Oon nyt lukenut kaikki postaukset vyöhyke ykkösestä lähtien. Etelässä useassa paikassa oli kaikki jo paketoitu, mutta siellä on vielä maassakin, niin kuin täällä…. Iloista syksyä 🍁👋

    • Isäntä

      Pohdin juuri aloittavani luku urakan jos vaikka aloittaisin vyöhykkeeltä 7män. Voi sitten viimeisenä lukea mitä on vielä edessä.

  • Rhia

    Kiitos hauskasti kirjoitetusta tekstistä. Mukava lukea edistymisestä ja nähdä miten suunnitelmat ovat toteutuneet. Pikkuvasikoiden kuvat ovat aina mukava lisä mihin tahansa postaukseen.

  • Emma/Caramellia

    Meillä herukkamehu vasta edessä, eilen just ostin uusia korkkeja. Laitoin marjat pakkaseen odottelemaan mehun tekoa kun tuumailin että on näppärämpää yhdistää mehumaijan käyttö ja puuhellan käyttö, että saa hormeja kuivaksi lämmityskautta varten. Mustaherukka ei tullut kovin paljon, täytyy varmaan yrittää leikata vanhojapensaita ja mahdollisesti istuttaa uusia. Talvella lämmin herukkamehu on aivan paras iltajuoma <3

    • Isäntä

      Pohdin samaa mutta kun sitä oli niin paljon ja pakastin oli niin täysi. Joutui siis ihan sähköhellalla keittelemään. Kun marjoja tuli tupaan 5 ämpärillistä päivässä niin mulla alkoi jo kiirettä olemaan.

  • Jovelan Johanna

    Soon justiinsa niin, että paljon kanssa pärjää, mutta tyhjästä on paha nyhjäistä 😉 Meillä kävi valitettavasti niin, että avomaankurkkua ei tullut ollenkaan, joten valkosipiskurkkujen kohdalla piti kääntyä toisten kasvattamien puoleen. Onneksi kesäkurpitsaa ja peruskurkkua on ollut riittävästi riittämään omiin pikkelsseihinkin.

    Satoisaa syksyä sinne 🙂

    • Isäntä

      Meillä on myös odottelussa oma kurkku sato mutta naapurilla oli yli tuotantoa.

  • marketta

    Purkittaminen on hyvä tapa säilöä lihaa. Mekin olla sitä harjoitettu, juurikin viety muualle hoideltavaksi. Ite teurastettu ja leikattu ja haettu purkeissa kotiin. Säilyy monta vuotta. Jos ei tuu syötyä heti!

    • Isäntä

      Jotenkin sitä luottaa muiden ammattitaitoon niin paljon enemmän.

  • Maija

    Esikasvatus on vaikeaa. Muuta en yrittänyt kasvattaa kuin kukkia, mutta kylvin unikot liian tiheään, enkä saanut niitä koulittua. Tuloksena oli muutama aneeminen kukka. En vuonna yritetään taas uudelleen.

    • Isäntä

      Kukat on ihan jostain mystisestä maasta verrattuna hyötykasveihin. Yleensä hyötykasvit onnistuu jos lähtee itämään sen jälkeen oikeastaan epäonnistumista ei voi tapahtua paitsi kun ilmasto vaihtuu. Ulko ilma ei tänä vuonna ollut suotuisa ensin odotin, että maa on oikean lämpöistä ja sitten ei enää satanut yhtään kastelu taas ei tuntunut tekevän mitään apua. Joten kun potti taimi ei päässyt juurtumaan se näivettyi mutta siemenestä taaas tuli ilmastoon oikea juuristo mutta liian myöhään joten satoa ei ehdi tulemaan.