Blogi,  Suuntana omavaraisuus kausi 5.

Itselle kasvattaminen

Omavaraisuus alkaa yleensä kasvattamisesta on se sitten tomaatti tai lammas niin mukana tulee paljon opittavaa.

TOP 5 yksivuotistakasvia

  • porkkana
  • tomaatti
  • peruna
  • mangoldi
  • punajuuri

Meidän top 5 yksivuotisetkasvikset valikoituvat täällä näin. Valinta perusteena on säilöttävyys ja säilyminen, toki myös onnistuminen. Tomaatti ei meillä säily säilömiseen asti mutta se onnistuu ja kulutusta on taattua. Porkkana, peruna, punajuuri on meillä sellainen perusrunko läpivuoden. Mangoldi on sitten monipuolinen ja kestää pienen säilömisenkin syksyllä ja toimii niin lämmitettynä kuin kylmänä salaatissa, eli monipuolinen kesän ja syksyn ruoka-aines. Punajuuri menee syksyllä uunitettuna ja loput säilötään purkkiin.

TOP 5 monivuotisetkasvit

  • mustaherukka
  • raparperi
  • mansikka
  • paprika
  • omenapuut

Aluksi meinasi tehdä tiukkaa keksiä viisi ja sitten pitikin jo ihan valita. Mustaherukka on ollut meillä jo 8 vuoden verran lisäyksessä ja alkaa nyt jo sadot olemaan hyviä. Raparperi taitaa täyttää jo kymmenissä vuosissa ja joka vuosi sen käyttö monipuolistuu. Mansikka on uusin tulokas ja sadot on vielä maltillisia toivottavasti onnistumme lisäämään satoa. Paprika on nyt ihan oma keittiön lellikki, joka on nyt ollut jo kaksi joulua. Nyt on jo kymmenkunta kukkaa ollut ja kohta alkaa ensimmäisiä paprikoita pukkaamaan. Kulutus niissä on maltillista mutta niin on sadotkin ollut kulutuksen tasolla. Omenat ovat toisella tontilla mutta omenamehua menee kyllä paljon talven aikana.

!!!Tästä eteenpäin käsitellään kuolemaa!!!

Mihin ei voinutkaan varautua

Omavaraisuudessa eläinten kanssa on niin syntymä kuin kuolemakin lähellä arkea niiden ero voi olla vain muutama sekunti. Eläimiä hyödynnetään monin tavoin omavaraisuudessa ja eläimistä saadaan monenlaista hyötyä. Kissat ja koiratkin ovat hyötyeläimiä ei tosin samalla tavalla kuin lehmä tai sika. Kissat ovat tuholaistorjujia osa koirista on myös. Koirilla on myös muita tehtäviä kuten paimentaminen ja metsästys.

Tuotantoeläimet kuten niiden luokittelunimike kertoo ovat tarkoitettu tuottamaan jotakin on se sitten maitoa, villaa, munia tai lihaa. Lopulta kaikkien tuotantoeläinten kohtalo on lihan tuottaminen ravinnoksi. Muistutankin kaikkia tuotantoeläimen hankkijaa, että eläin tuo paljon iloa mutta mukana tulee aina myös kuolema. Omatuotettu liha on monelle sellainen ristiriitainen asia. On ihmisiä jotka eivät pysty syömään omassa pihassa tepastellutta eläintä. Kuitenkin pystyvät syömään kaupan lihavalikoimasta ihan kaikkea. Meillä jauheliha paketissa lukee eläimen nimi josta se kyseinen liha on tullut kuulostaa ehkä jonkun korvaan pahalta. Tämä on meidän tapamme kunnioittaa sitä eläintä joka meille antaa ravintoa. Muistamme ja tiedämme mistä liha tulee ja mitä se meiltä on vaatinut.

Joskus pääsee käymään niin, että eläin kuolee arvaamatta ja nopeasti. Silloin jos kuolinsyy on epäselvä lihaa ei pitäisi käyttää. Silloin joudutaan turvautumaan raatoautoon. Tässä on meidän yhden vasikan viimeinen matka ensin auton kyydissä isommalle tielle ja siitä nostettiin nosturilla kyytiin. Olemme myös käyneet Kuopiossa patologian laitoksella sinne, kun lähdetään niin vainaja jäädytetään ennen kuljetusta. Kuopiossa se sitten sulatetaan rauhassa ja voidaan tehdä ruumiinavaus ja todeta kuolemaan johtaneet syyt. Tämä on todella tärkeätä, jos kuolemaan liittyy jotakin epäselvää joka voisi vaarantaa vielä jäljellä olevien eläimien hengen.

Mitä enemmän mitä pidempään eläinten kanssa pelaa niin eteen tulee valintoja ja se viimeinen valinta eli kuolema ja lopetus. Unohtakaa tunteet ei niitä päätöksiä voi tehdä tunteella. Suosittelen vahvaa järjen käyttöä ja ajatuksissa koko ajan vaihtoehtona lopetus.

Tein alle tuollaisen kaavion, joka lähtee keskeltä. Kun toimen piteitä tehdään siirrytään oikealle tai vasemmalle ja kohta ollaan jollain korkeudella keskellä ja taas siirrytään oikealle tai vasemmalle.

Hyvä suunta

Tilanne

Huono suunta

Saadaan hengittämään

Vasikka saadaan juomaan

Vasikka saadaan lämpenemään

Vasikan uloste saadaan normalisoitumaan ja juotettua

Syntyy eloton vasikka

Vasikka hengittää mutta ei syö

Vasikka syö mutta on kylmä

Vasikka on lämmin mutta ripuloi

Vasikka on lämmin, syö hyvin, uloste normaalia ja on virkeä

Ei saada hengittämään

Vasikalle ei saada maitoa

Lämmityksestä huolimatta vasikka on kylmä

Ripulointia ei saada hillittyä ja vasikka kylmenee

Joskus elämä ja kuolema tanssivat tiivistä tanssia. Noiden kolmen sarakkeen välillä voi joutua joskus keinumaan uskomattoman paljon ja välillä mennään saraketta myös ylös ja alas. Kaikki nuo tilanteet pystyy tapahtumaan vuorokaudessa. Siinä ei ole enää aikaa tunteille vaan sitä suorittaa, jotta pääsee keskimmäisen sarakkeen viimeiseen kohtaan. Ensimmäisellä kerralla on hyvä ottaa eläinlääkäri tai kokenut emäntä/isäntä joka on eläinten kanssa touhunnut paikalle. Seuraavalla kerralla saattaa puhelimessa saatu apu olla riittävä. Sitten se tärkein vaikka olet lukenut ja opiskellut ja jopa nähnyt saman tilanteen jossain niin kun kyseessä on omat eläimet pää tyhjenee tiedosta täysin tai osittain. Silloin tarvitaan juuri se konsultaatio apu joka virkistää sen aivotoiminnan ja muistat taas kuinka pitää toimia.

Hätäteurastus

Hätäteurastus tulee kysymykseen jos eläimellä murtuu raaja. Silloin se valmistellaan ja apua valmistellaan, että lihat saadaan talteen. Hoidetaan lopetus asian mukaisesti tainnutus ja verenlasku. Otetaan lihat talteen kuten normaalissakin teurastuksessa tapahtuisi.

Lopetus

Lopetukseen voi johtaa useasta eri syystä. Lopetus on aina viimeinen vaihtoehto mutta saattaa tulla yllättävämmin kuin hätäteurastus. Eläimellä on jokin vamma tai sairaus, jota ei pystytä parantamaan.

Esimerkki meidän tilalta: Lammas alkoi karitsoimaan laitumella ja karitsointi oli keskeytynyt. Kesken synnytyksen karitsa oli jäänyt jumiin. Tapahtumaan puututtaessa huomattiin polttojen-, ponnistuksien loppuneet ja kohtu oli alkanut sulkeutumaan. Soitto eläinlääkärille ja hän ajaa meille aloitetaan lääkitys, kipulääkkeellä ja jatketaan avaavaan lääkkeeseen ja puudutteeseen. Yritämme pelastaa emon, joten karitsa ulos väkisin, remmit karitsan jakoihin ja vetoja, käsin autettiin ja remmeillä vedettiin niin, että kuolleen karitsan jalat kuoriutuivat. Jouduimme toteamaan, että kohtua sulkevalihas on meitä vahvempi. Jouduimme lopettamaan emon.

Lopetus pitää olla jokaisella eläintilallisella suunniteltu ja pari varasuunnitelmaa. Lopetusvälineistö olisi hyvä olla tilalla ja käyttö kokemusta. Meillä pulttipyssyä harjoitellaan käyttämään lankun päähän. Silloin tietää kuinka kova ääni siitä tulee ja kuinka se toimii muutenkin tositilanteessa. Ensimmäinen vaihtoehto on tietysti eläinlääkäri ja tilallinen sen jälkeen naapuri apu ja/tai metsästäjät.

!!!Voi taas alkaa lukemaan!!!

Eläintenpidon tunne myllerrystä

Jotenkin silloin kun ensimmäiset kolme kanaa kanssamme tänne muutti ei voinut kuvitella millainen matka on edessä. Matkaan on tarttunut ihan alan opiskelua alussa ja jo opiskeluaikana tuli lampaita. Opintojen loppuvaiheessa tuli myös nauta tilalta mukana. Sitten tuli hoitolehmät ja sonni. Kasvatussopimuksella tuli hetkenpäästä kaksi sonnia ja yksi lehmä. Tuli poikimisia ja tuli menetyksiä. Tuli menestystä ja onnistumisia kuitenkin huomattavasti enemmän.

Lampaiden kanssa alkoi hallitsematon lauman kasvu ihan huomaamatta kolmesta lampaasta laumaan tuli kaksi lisää kanan haku matkalla. Toki hoitolehmien mukana tuli myös yksi lammas. Tarkkaan valittu pässi saapui ja siitä se räjähti käsiin. Meidän lampaat olivat hurjan tiinehtyviä ja hedelmällisiä. Kaksoset on jollekin se normaali meillä neloset ja vitoset olivat normaalia ja kaksoset kivaa vaihtelua.

Kuvassa se innokas isäntä, joka istui karitsoiden kanssa juotolla. Tuossakin kuvassa on seitsemän karitsaa jotka eivät mahtuneet emän tisseille, kun emoille jätettiin vain kaksi, jotta maito riittää. Karitsoita oli kaikkialla ja niitä vaan tuli lisää ja lisää. Uusittiin pässiä ja lisää tuli sen jälkeen oli pakko keksiä kanavat mihin ihmeeseen niitä laitetaan, kun pakastin pullistelee lammasta. Saimme lampaita paljon menemään uusille aloitteleville lampureille ja taisi mukana olla konkareitakin. Ei ole yhtään ikävä karitsointi aikaa, ja sitä stressiä, huolta ja valvomista. Kiireisiä kauppareissuja istukka taskussa tai sonni takakontissa.

Jotkut odottavat, että lehmät lentää, toiset opettavat niitä lentämään.

Nyt meillä on eläinpuoli varmaankin suurin piirtein hanskassa. Lampaita on vain kolme lellikkiä eikä pässiä. Naudoissa on päästy siihen, että tuotamme lihaa itselle ja vähän muille teurastamon kautta. Toki myös eläviä eläimiä siirtyy välillä uusille laitumille. Nyt meillä ei ole enää nautojen ostotarvetta hetkeen, sitä tuli tuossa myös hiukan harjoitettua, kun pohdittiin mihin suuntaan mennään. Vaihtoehtoina meillä oli maito tai liha, joten valitsimme pieniruokaisimmat. Kaikki isot ja massiiviset poistettiin osin vahingossa. Jatkossa tulemme olemaan pieni tila, joka pienesti tuottaa pieniä asioita.

Mukana kirjoittamassa #suuntanaomavaraisuus sarjaa:

Huhtikuu 2022

Kasvuvyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/perunamaa/

Kakskulma http://kakskulma.com/ensi-kesana-meilla-syodaan

Multavarpaan maailma https://multavarpaanmaailma.blogspot.com/2022/04/huhtikuu.html

Kasvuvyöhyke 2

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2022/04/viisi-varmaa-kasvia-kasvimaalle.html

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2022/04/suuntana-omavaraisuus-osa-4-elainten.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2022-osa-4/(opens in a new tab)

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2022/04/suuntana-omavaraisuus-2022-osa-4.html

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2022/04/huhtikuun-ensimmainen-maanantai.html

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/teurastus-ja-muita-asioita-farmilta

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=21605

Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2022/04/omavaraisempaa-elamaa-2022-osa-1.html

Sanni ja farmi http://www.sannijafarmi.fi/2022/04/suuntana-omavaraisempi-elama-2022.html

Vyöhyke 4

Korkeala https://www.korkeala.fi/itselle-kasvattaminen/

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2022/04/unelmana-omavaraisempi-elama-kasvimaan.html

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2022/04/04/huhtikuu-22-kasvien-top-5

5 kommenttia

    • Isäntä

      Tuo sama kaavio sopii kaikkiin vastasyntyneisiin. Kun siinä ei ole kerrottu kuinka asian voi korjata mutta samat ongelmat on mahdollisia.

      • Marketta

        Varmaan kaikille omavaraistelijoille ominaista on alkuun, että elukanpito lähtee lapasesta ja elukoita on vähän joka sorttia ja joskus vähän turhan monta.

  • Marika Tudeer

    Oppimisen ja opiskelun merkitystä ei näissä(kään) hommissa voi liikaa korostaa! Kylmiltään ei hommiin pitäisi lähteä, ja aina olisi syytä olla valmis muuttamaan tapojaan ja käsityksiään tarpeen tullessa.

    • Isäntä

      Kyllä koko omavaraisuus on oppimismatka ja uusia asioita tulee koko ajan. Samalla myös näkökulmia mistä asiaa katsoo ja se ei pois sulje opittua. Kaikkea pitäisi välillä kyseenalaistaa ja pohtia uudestaan.