Blogi

Omavaraisuuden pohdintaa.

 

Omavaraisuus on järkyttävän suuri asia. Tuntuu helpolta ajatella, että minä ryhdyn nyt omavaraiseksi. Minusta ei vaan ole siihen muutokseen näin nopeasti.

Sehän tarkoittaisi sitä, että hyvästelisin kaiken, aivan kaiken. Heittäisin kaiken pois tai lahjoittaisin. Astuisin Aatamin asussa metsään ja alkaisin etsiä ruokaa. Jotakin suojaa, jossa yöni viettäisin. Vettä pitäisi myös löytää juotavaksi ja peseytymiseen.

Olisiko sinusta jättämään pankkikorttisi, ajokorttisi, passisi, vaatteesi, puhelin, tietokone ja muu maallinen taakse?

Kaikki me ollaan kulutuksessa valmiiksi jo tietyllä tasolla. Joten kyseenalaistankin tämän kulutuksen tason.

Jokaisessa asiassa on olemassa nolla, josta lähdetään ylöspäin. Tiedoissa on nolla, josta lähdetään oppimaan koko ajan enemmän. Me emme kuitenkaan aloita taivaltamme kohdasta nolla, kun puhutaan kulutuksesta. Voimme kuitenkin alkaa rajoittamaan kulutustamme. Samalla mennä lähemmäksi nollaa, josta useat sukupolvet on yrittänyt nousta ylöspäin.

Pienillä teoilla on merkitystä. Voitko tuottaa ruokaa pihalla, parvekkeella tai ikkunalaudalla? Tämä ruoka kulkee lautaselle lyhyemmän matkan kuin lähikaupan kasvikset. Nyt on myös tullut trendiksi kompostoida omassa keittiössä ruokahävikkiä. Näin saat ravinteet kiertoon ja roska-auto hakee vähemmän tai joissain tapauksissa harvemmin. Parempi olisi jos pystyy vaikuttamaan niin, että tyhjennysväli pitenee. Ajatella oma pieni kiertokulku kulkematta minnekkään. Salaatti ottaa ja kupsahtaa siihen ikkunalaudalle. Laitat sen kompostiisi ja saat siitä multaa uudelle kasville.

Uusi vastaan vanha.

Käytetty on myös parempi ratkaisu kuin uusi. Näissä on kuitenkin joissain tuotteissa vaa’assa muukin kuin uusi ja vanha. Valot esimerkiksi on haastavia ostaakko vanhan tekniikan rungon ja lisää uuden tekniikan lampun vai ostaako kokonaan uuden. Kulutusta kun tulee vielä tuotteen käytöstä. Voiko nurkassa olla hieno -50 luvun jääkaappi, joka olisi egologinen? Tietenkin se ei välttämättä ole halpaa vaihdattaa siihen nykytekniikalla toimivaa moottoristoa. Kuitenkin on käytetty vähemmän uusia materiaaleja ja vähemmän mennyt materiaalia pois käytöstä.

Monessa valinnassa tulee vastaan samat asiat:

  1. Kestävyys
  2. Materiaali
  3. Uudelleenkäyttö
  4. Ajattomuus
  5. Varaosat

Mitä kestävämpi jokin asia on sitä kauemmin se on käytössä.

Materiaalit vaikuttavat valmistuksen päästöihin ja jatko kierrätykseen.

Joidenkin tuotteiden kohdalla voi olla toinen käyttö tarkoitus sen jälkeen kun aika on mennyt ohi.

Jos tuote on muotoilultaan neutraali, se miellyttää silmää pidempään.

Onko merkki tunnettu tai onko siinä käytetty osia joita saa tarvikkeina. Mitä vanhempi merkki sitä varmemmin valmistavat varaosia tuotteisiinsa.

Voiko joku sanoa itseään omavaraiseksi.

Tietenkin voi. Tämä henkilö ei todennäköisesti loista sosiaalisen median keskiössä. Kun hän ei loista sosiaalisen median valoissa ei hän loista muissakaan medioissa.

Oikeita omavaraisia ihmisiä on varmasti suomen metsissä jonkun verran. Jotkut ovat osa vuotisesti omavaraisia.

Itsellä on ollut välillä kovia tunnon tuskia siitä voinko ostaa jotain. Joudun perustelemaan itselleni sen todella hyvin. Hitsauskone oli sellainen jonka kohdalla jouduin pohtimaan voinko ostaa uuden vai ostanko käytetyn. Hinta ratkaisi sen uuteen. Luin yökausia myynti ilmoituksia ja hinta oli kova rikkinäisessäkin.

Viljelevä omavaraistelija.

Monesti tulee ajateltua, että kun on omasta maasta syksyllä nostettua se on sitä omavaraisuutta. Nopeasti kuitenkin huomaa omat fyysiset rajat. Tämä muuttaa viljelyn ei niin omavaraiseksi. Pieni kasvimaa menee viikonloppu hommana ja satoa tulee hetken tarpeiksi. Kun aletaan puhumaan vuoden tarpeista viljelyksen koko kasvaa. Fyysiset voimat eivät riitäkkään kuokkaa heiluttamaan ja maata muokkaamaan hehtaareissa.

Kuvaaja: LH 4v.

Tulee vastaan keväällä routa ja kylvö ajat. Pitäisi hoitaa nopeasti muokkaus ja kylvää siemenet. Tässä kohtaa tulee koneiden tarvitseminen ja yleensä fossiilisen polttoaineen käyttö. Omavaraistelia voi itsekkin valmistaa polttoainetta mutta riittääkö aika, taidot ja raaka aineet.

Hevosen tai härän käyttö maanmuokkauksessa. Silloin pitää saada myös eläimelle vuoden ruuat viljeltyä ja korjattua. Varsasta tai vasikasta kasvattaminen vie aikaa vuosia ennen kuin eläin on riittävän vahva ja rauhallinen, jotta homma toimii.

Siemenetkin on ostettava tai kerättävä omista. Kuitenkin siementen laatu on tärkeässä roolissa, kun viljely on pienimuotoista niin itämis prosentti olisi hyvä olla korkea. Muutaman huonon sadon jälkeen alkaa kiinnittämään enemmän huomiota siementen laatuun.

Keräilevä omavaraistelija.

Näillä olen huomannut olevan sienestys, marjastus ja kalastus suuressa roolissa. Villiyrtit tulevat kesällä portailla jo vastaan, kun vain ne tunnistaa. Luonnossa on paljon syötävää, jota voi säilöä, kuivata ja keittää ravinnoksi. Tämä ei sido ihmistä tontin kokoon tai edes asumismuoto ei ole esteenä.

Moni meistä on keräiliä ihan huomaamattaan. Se alkaa yleensä mustikoista, puolukoista ja tutuista sienistä. Hetken päästä huomaa, että juoksee jo hillasuolla. Samalla alue on kasvanut ja näkee erilaisia kasveja alkaa kiinnostaa mitäs nämä kasvit ovat. Niillekkin kasveille löytyy nimi ja sitä kautta myös käyttö tarkoitus.

Energia omavaraisuus.

Tämä on monessa mielestä mielestäni hankalin. Tähän monesti liitetään uusiutuvat energia muodot puu, aurinko-, tuulivoima ja joissain paikoissa mahdollinen vesivoimala. Nyt on tullut markkinoille myös kaasulaitoksia pienessä mittakaavassa. Biodiesel vaatiikin jo hiukan enemmän.

Joitain voimalaitoksia pystyy valmistamaan kierrätysmateriaalista. Tuulivoimalan pystyy tekemään pesukoneen moottorista ja peltitynnyristä.

Aurinkoa voi hyödyntää aurinkokeräimillä ja sähköntuotantoon paneeleilla.

Aurinkokeräimissä on kaksi ryhmää lämmitetään ilmaa ja toinen, jossa lämmitetään nestettä. Ilmalämmittimeen ohjataan ilmaa, joka hidastetaan putkistossa ja lämmittää siten sisäilmaa. Nesteen lämmittämittimissä on mahdollista lämmittää käyttö vettä tai/ja pattereiden kiertovesi (neste).

Hygienia tuotteiden omavaraisuus

WC paperi nyt on helppo vaihtaa puutikkuun. Saippuan valmistukseen on löytynyt runsaasti ohjeita. Kuitenkin joutuu ostamaan joitain aineita. Meikit… En tähän asiaan ole syvällisesti perehtynyt.

Meillä ei olla vielä alettu tekemään omia saippuoita. Kiinnitämme kuitenkin huomiota tuotteiden ympäristö ystävällisyyteen.

Kuvaaja: LH 4v.

Vaatteet ja pukeutuminen

Näkisin, että meillä on vahvat käsityöperinteet maassamme. On osattu ja osataan käsitellä erilaisia materiaaleja. Nahasta osataan valmistaa mitä ihmeellisimpiä asusteita. Villa on monipuolinen materiaali, jota pitäisi osata arvostaa. Kuitenkin lampaiden pito vaatii isoina laumoina myös koneiden käyttöä.

Pieniä määriä villaa käsitellessä itse valmistus prosessi ei vaadi välttämättä sähköä tai muuta kone energiaa. Kuitenkin homma on aikaa vievää, joten monet ulkoistavat langan teon kehräämöille.

Asuminen rakentaminen

Rakentaminen omavaraisesti ja kaikkia rakennus säädöksiä noudattaen voi olla kimuranttia. Kuitenkin olen huomannut, että säädöksissä on merkitystä millä nimikkeellä rakennetaan. Rakennus säädöksissä on myös eroja kuinka suurta rakennetaan. Rakentamisen omavaraisuus asteeseen on helpoin vaikuttaa itse tekemällään työllä. Omavaraisenrakentaminen on tällöin hitaampaa.

Asumisessa ja rakentamisessa tulee nopeasti eteen omavarainen lämmittäminen. Lämmittämisessä on hyvä myös huomioida millä lämmittää ja voiko samalla, kun lämmittää myös tehdä jotain muuta. Puuhellat antavat nopeasti lämpöä ja samalla ruoka valmistuu. Jos vedet tulevat sisälle, kuinka saisi veden lämmitettyä samalla ilman erillistä veden lämmitintä. Voisiko takkaan yhdistää veden lämmityksen tai hellaan. Näin saisi samalla lämpimän käyttöveden sivutuotteena. Kesällä tämän kaltaiselle lämpimälle vedelle kuitenkin pitäisi keksi jokin muu lämmitys muoto, jottei tupa ole sauna. Tälläisenä voisi toimia vaikka aurinkokeräin.

Raha välttämätön paha

Eristäytyminen yhteiskunnan tukien ja muiden etuuksien ulkopuolelle.

Yhteiskuntamme ja mailma on erittäin tuettua toimintaa. Kaupasta ei löydy yhtään tuotetta jonka ketjussa ei olisi mitään tukea missään vaiheessa. On investointi-, työllistämis-, maatalous-, metsänhoito-, ja mitäsattuutukia. Ei mitenkään pysty kiertämään tukea täysin. Terveyden hoito on tuettua toimintaa ja lääkkeistäkin saa alennusta.

 

Omavaraisuutta on nyt pilkottu osiin

Pilkkominen on tärkeätä, koska asia on suuri. Omavaraistelia tarvitsee hurjan määrän tietoa jotta selviytyy. Kaikkea ei tarvitse osata kerralla.

Kaikki palaset alkaa pikkuhiljaa nitoutumaan yhteen. Kaikkia osa alueita ja murusia tarvitsee. Tuntuu välillä, ettei mikään osa-alue valmistu kokonaan, kun tulee lisää tietoa. Koko elämä on uuden oppimista.

Kenelle omavaraistelu sopii?

Uteliaille ja oppimishaluisille. Omavaraistelussa on paljon opiskeltavaa ja muistettavia asioita. Itse kun olen lukihäiriöinen niin en jaksa kirjaan uudestaan ja uudestaan tarttua niin tallennan kaiken päähäni.

Vielä jäi paljon kirjoittamatta mutta pakko päästää jo välillä teille luettavaksi.