Blogi

Mitä omavaraistelun kannalta olennaisia taitoja haluaisin hankkia?

Tässä on meidän top 10 joita haluamme oppia:
  1. Villiyrttejä haluaisin oppia käyttämään laajemmin.IMG_3693[1]
  2. Todella kapeasti osaan sieniäkin keräillä. Koulu ajoilta muistan, että lähdettiin metsään kirjan kanssa keräämään sieniä. Alkusanoissa oli tässä kirjassa: “Opettele kaikki myrkkysienet, kerää vain niitä sieniä jotka tunnet.” Juu en kerännyt.IMG_3692[1]
  3. Ravinteiden kierrätys. Haluaisin jo kuivikkeissa huomioida sen mitä pelto tarvitsee.IMG_3690[1]
  4. Kosteikko ja kuinka siitä saisi ravinnehuuhtoumia takasin peltoon. Saisiko siitä ravinnerikasta kasteluvettä puutarhaan?IMG_3694[1]
  5. Hevosen käyttöä pelto- ja metsätöissä. Haaveena on hevonen jolla olisi malttia toimia työhevosena. Tosin itseäkin pitäisi tässä asiassa kouluttaa ennen kun pilaan hevosen.
  6. Sähkö ja sen tuottaminen. Tämä menee enemmän tieto kuin taito puolelle. Taidot saa olla jollain muulla joka voisi toteuttaa laillisesti mun innovaatiot.
  7. Nestemäisten polttoaineiden valmistus omiin tarpeisiin.
  8. Kasvien käyttäminen maanparannukseen.
  9. Hyötykasvien kasvatus. Enemmän se, että jaksaisin kyykkiä poistamassa rikkaruohoja.
  10. Ajoitus!!! Aivan kaikessa on ajoitus joka on tärkeä niin niille kasveille jotka menee avomaahan kuin kasvihuoneeseen. Samoin poikima ajankohta jotta tulisi optimaalisesti uusille laitumille.

Tätä listaa kirjoittaessa ja omia tarpeita kirjoittaessa aloin pelkäämään sitä miten vaikealta tämä näyttää. Ei, tämä elämä ei vaadi näitä taitoja. Nämä taidot ovat minusta tällä hetkellä mielenkiintoisia. On monia taitoja jotka hallitsen/hallitsemme jotka on jo opittu.

Omavaraisuus on järkyttävän suuri asia.

Tuntuu helpolta ajatella, että minä ryhdyn nyt omavaraiseksi. Minusta ei vaan ole siihen muutokseen näin nopeasti.

Sehän tarkoittaisi sitä, että hyvästelisin kaiken, aivan kaiken. Heittäisin kaiken pois tai lahjoittaisin. Astuisin Aatamin asussa metsään ja alkaisin etsiä ruokaa. Jotakin suojaa jossa yöni viettäisin. Vettä pitäisi myös löytää juotavaksi ja peseytymiseen.

Olisiko sinusta jättämään pankkikorttisi, ajokorttisi, passisi, vaatteesi, puhelin, tietokone ja muu maallinen taakse?

Kaikki me ollaan kulutuksessa valmiiksi jo tietyllä tasolla. Joten kyseenalaistankin tämän kulutuksen tason.

Jokaisessa asiassa on olemassa nolla josta lähdetään ylöspäin. Tiedoissa on nolla josta lähdetään oppimaan koko ajan enemmän. Me emme kuitenkaan aloita taivaltamme kohdasta nolla kun puhutaan kulutuksesta. Voimme kuitenkin alkaa rajoittamaan kulutustamme. Samalla mennä lähemmäksi nollaa josta useat sukupolvet on yrittänyt nousta ylöspäin.IMG_3674[1]

Pienillä teoilla on merkitystä. Voitko tuottaa ruokaa pihalla, parvekkeella tai ikkunalaudalla? Tämä ruoka kulkee lautaselle lyhyemmän matkan kuin lähikaupan kasvikset. Nyt on myös tullut trendiksi kompostoida omassa keittiössä ruokahävikkiä. Näin saat ravinteet kiertoon ja roska-auto hakee vähemmän tai joissain tapauksissa harvemmin. Parempi olisi jos pystyy vaikuttamaan niin, että tyhjennys väli pitenee. Aatella oma pieni kiertokulku kulkematta minnekkään. Salaatti ottaa ja kupsahtaa siihen ikkunalaudalle. Laitat sen kompostiisi ja saat siitä multaa uudelle kasville.IMG_3691[1]

Käytetty on myös parempi ratkaisu kuin uusi.

Näissä on kuitenkin joissain tuotteissa vaa’assa muukin kuin uusi ja vanha. Valot esimerkiksi on haastavia ostaakko vanhan tekniikan rungon ja lisää uuden tekniikan lampun vai ostaako kokonaan uuden. Kulutusta kun tulee vielä tuotteen käytöstä. Voiko nurkassa olla hieno -50 luvun jääkaappi joka olisi egologinen? Tietenkin se ei välttämättä ole halpaa vaihdattaa siihen nykytekniikalla toimivaa moottoristoa. Kuitenkin on käytetty vähemmän uusia materiaaleja ja vähemmän mennyt materiaalia pois käytöstä.

Monessa valinnassa tulee vastaan samat asiat:

  1. Kestävyys
  2. Materiaali
  3. Uudelleen käyttö
  4. Ajattomuus
  5. Varaosat

Mitä kestävämpi jokin asia on sitä kauemmin se on käytössä.

Materiaalit vaikuttavat valmistuksen päästöihin ja jatko kierrätykseen.

Joidenkin tuotteiden kohdalla voi olla toinen käyttö tarkoitus sen jälkeen kun aika on mennyt ohi.

Jos tuote on muotoilultaan neutraali se miellyttää silmää pidempään.

Onko merkki tunnettu tai onko siinä käytetty osia joita saa tarvikkeina. Mitä vanhempi merkki sitä varmemmin valmistavat varaosia tuotteisiinsa.

Luonnon mukainen elämä ei ole rakettitiedettä. Pieni askelkin on jo eteenpäin.

Kirjoitankin vielä aloittelijan top 10 asiaa.
  1. Tutki maa jossa kasvatat. Esim. Onko sammalta? Jos on maa on savista tai muuten hapan. Muokkaa, kalkitse (reilusti) ja lannoita (paskaa).
  2. Kompostoi jotta saat ylijäämästäsi ravinteita takaisin kasvimaahan.
  3. Eläimet. Tutustu ensin mitä kaupunkisi/kuntasi vaatii, että voit ottaa eläimiä. Kaikki tuotantoeläimet vaativat tilatunnukset ja niille sopivat tilat. Rekistöröidy ajoissa eläinten pitäjäksi noin 1kk ennen eläinten tuloa.
  4. Selvitä miten eläinten lanta pitää käsitellä.
  5. Kylvä tai istuta jotain mitä tarvitset ja nauti kasvusta.
  6. Selvitä kuinka saat satosi säilöttyä myös talvella käytettäväksi.
  7. Erheistä on hyvä oppia kunhan intoa riittää.
  8. Haasta itsesi ajattelemaan. Voiko jonkin korjata ennemmin kuin ostaa uuden.
  9. Lähde lähimetsään ja tutustu mitä siellä kasvaa.
  10. Ole avoin ja kyseenalaista asioita joihin olemme jo tottuneet pitämään oikeina vaihtoehtoina.

Kaikki tämä omavaraisuus asia on niin monimuotoinen asia. Ei kannata aluksi ajatella, että nyt aloitan täysin omavaraisena. Se vaatii nykypäivänä niin paljon uhrauksia, että en suosittele sitä kenellekkään.

Pienillä askelilla ja itsellensä anteeksi antaen pääsee parhaimpaan tulokseen.

Yhteiskirjoituksessa mukan myös nämä mahtavat blogit:

Farmertobee

Omatupablogi

Maa-tuskat

Isontalo Blogi

Varmuusvara Kotiva(a)ra

 

www.omavaraisuus.org

4 kommenttia

  • Myy-muori

    eikös tohon 6. Sähkö ja sen tuottaminen…. kuulu vesivoimala, aurinkovoimala ja tuulivoimala…. niitä aurinkokennoja on jo saatavilla – ei tartte enää keksiä ja tuulivoimankin voi valjastaa suuremmalla tai pienemmällä “pylväällä”… ja ainakin tuulivoimalla tuotetun ylimääräisen sähkön voi myydä joko verkkoon tai kaverille….. vesivoimaa voivat käyttää sitten ne jotka asuvat semmoisen puron varrella… eli tämä kohta vaatii lähinnä pääomaa toteutuakseen, mitään näistä ei tarvitse ihan alusta asti onneksi enää keksiä….

    • Isäntä

      Kyllä näihin on teollisia ratkaisuja, jotka vaativat pääomaa. Jos vie omavarais ajattelun liian pitkälle niin en pysty niitä itse valmistamaan. Tämä on niitä kohtia jolloin on parempi turvautua jo valmiisiin tuotteisiin. Joskus joutuu tekemään niin jo ihan oman jaksamisen ja resurssien vuoksi.