Blogi

Eläinsopimukset on hankalia

Meillä on tehty eläinsopimuksia erilaisilla kiekuroilla. Suurin osa on tehty suullisesti, joka joidenkin kanssa toimii toisten kanssa velloo vain epätietoisuus.

Kuvaaja: LH 4v.

Tästä syystä olemme päättäneet, että kaikki kiekurat kirjataan paperille ja sieltä voi sitten tarkastaa kuinka toimitaan. Tämä on etu molemmille osapuolille.

Suurin syy sopimuksien tekoon

Ihmisten erilainen aika käsite. Tietenkin mitä pidempään eläin on niin sitä suuremmat kulut. Eläin kasvaa, syö, juo ja tarvitsee hoitoa. Tällä hetkellä tuntuu joidenkin ihmisten kuvittelevan olevan ok, että eläin voi olla extra päiviä, viikkoja, kuukausia, vuosia samaan hintaan.

Jotenkin joskus luulin, että ei se minuakaan haittaa jos muutaman päivän on enempi. Nyt voin sanoa, että ymmärrän kärttyisiä ihmisiä, jotka potpottaa sopimusrikkojista. Olemme kokeneet sen niin isosti. Tyhmyyttämme hoidimme alkuperäisellä sopimus palkkiolla kaksi ylimääräistä vuotta.

Silmämme ei olisi vieläkän auenneet, jos eläinten poistumisesta ei olisi tullut vääntöä.

Olemme tarjoutuneet viemään eläimen ja jopa ostamaan. Kumpikaan ei sovi eläimen omistajalle. Se on hänen omaisuutta, joten olen sidottu tarjoamaan sille kuitenkin parhaan mahdollisen hoidon (ilmaiseksi). Eläintä kun ei voi alkaa kohtelemaan kaltoin vaikka sen omistaja tekeekin vääryyttä.

En todellakaan jaksa laskea tekemiäni työtunteja tai rehujen kulutusta, kun on sopimus. Olen siis sopinut jotain niin ihan sama teenkö persnettoa. Kun kimpaannun sukellan matematiikan mailmaan ja lasken onko kiukkuni sen arvoista. Onneksi kimpaannuin ja laskin kuinka perseestä kyseinen sopimus oli.

Paljonko piti maksaa oppirahoja

Omistan tällä hetkellä kaksi ehkä Suomen kalleinta vasikkaa. Jos olisin ostanut vasikat toiselta tilalta olisin saanut toista kymmentä vasikkaa sillä rahalla mitä näiden kahden saamiseen meni.

Kun oppiraha lasketaan tuhansissa on pakko alkaa tekemään sopimuksia.

On myös positiivisia suullisiasopimuksia

Meillä on myös kasvatussopimuksella ja näiden eläinten omistaja on ihan eri planeetalta. Hän käy täällä vähintään kerran kuussa ja tuo eläimilleen tuliaisia. Juuri sovimme, että pidennämme kasvatus aikaa. Hänen esitti vielä asian miellyttävästi: Olisiko mahdollista, että eläimeni olisivat hiukan pidempään? ja onko kuukausi saman hintainen kuin tähän asti? Hän siis antoi minulle vallan, vaikka muuttaa sopimusta. Hän oli siis sitä mieltä, että solmimme uuden sopimuksen uusilla ehdoilla kun edellinen päättyy. Näin sen pitäisi mennä. Tarkat ajat ja sitten uusiksi sopimus ja taas homma toimii.

Opimme näistä molemmista

Jatkossa siis teemme sopimukset tarkoilla päivä määrillä. Ensimmäisessä sopimuksessa jo ilmoitamme, että jatko vaatii uuden sopimuksen ja ehdot.

Mitään emme kuitenkaan kadu

Kaikki nämä kummalliset sopimukset on antanut jotain. Olemme siis muokkautuneet näiden myötä. Emme kuitenkaan huonompaan suuntaan. Nyt tiedämme millainen sopimus palvelee kumpaakin osapuolta mahdollisimman hyvin ja miltä tuntuu olla sopimuksen kummallakin puolella.

Emme siis tee mitään järjettömiä sopimuksia hirmuisine kiekuroineen vaan yksinkertaiset ymmärrettävät sopimukset joihin on tarkasti määritetty hinta ja aika.

Tämä on erityisen tärkeätä nyt, kun alamme myymään kotitarvenautoja lypsävinä ja tiineinä. Näiden kohdalla kun on mahdollista myydä tuleva vasikka meille. Haluamme sen mahdollisuuden kirjata näihin sopimuksiin. Toki jotkut haluavat kasvattaa laumaa, joten silloin se jää ostajalle.

Jos siis joku haluaa ostaa kotitarvenaudan ja myydä vasikan meille. Teemme sopimukseen sitovan hinta- ja aikatarjouksen. Toki saa myydä myös muualle mutta annamme mahdollisuuden myydä takaisin. Tällöin kirjataan kuinka paljon me maksamme ja minkä ikäisenä haemme sen meille. Näin pystyy suunnittelemaan jo etukäteen kuinka kauan vasikka on hoidettavana ja kuinka paljon saa sen myynnistä.

Otamme siis näissäkin tapauksissa täyden hinnan lehmästä ja vasikasta maksetaan kun siirtyy meidän omistukseen. Näin ollen jos lehmän ostaja haluaakin pitää vasikan ei tarvitse pyydellä rahaa meille päin. Se on siis hänen omaisuuttaan aina siihen asti kun myy sen ja saa täyden päätös oikeuden vasikkaan.

Odotusaika on kuitenkin 9kk ja saattakin tulla ajatukseen, että pystyy ja haluaa lisätä laumaansa.

HOL/LI ja kolmen rodun vasikka.
Eläimet ja niiden kanssa kaupankäynti tuo lieveilmiöitä

Some on pullollaan varoituksia kuinka ulkomaalis taustainen henkilö haluaa teurastaa eläimen tilallani/si. Me on pidetty tässä kohdassa jyrkkä linja, että tätä meillä ei tapahdu ulkopuolisen toimesta tai painostuksesta.

Meillä käy yllättävän paljon ulkomaalaisia katsomassa eläimiä ja juttelemassa niistä muutenkin. On toki pientä kauppaakin mutta meidän ehdoilla.

Tilalla tapahtuvat teurastukset pitää tehdä todella huolella. Meillä on petoja ympäristössä, joka vaikuttaa ruhon käsittelyyn ja sitä kautta koko toimintaan. Emme siis voi sallia haaskan hajua tontilla, koska se houkuttaa petoja.

Itselle emme teurasta tilalla lammasta isompia eläimiä terasjätteen määrän vuoksi. Ruhon koko aiheuttaa myös rajoituksen. 

Tähän mennessä tätä meidän linjausta on kunniotettu ja sitä ei ole ollut tarvetta edes perustella.

Tänä keväänä jouduimme todella puolustamaan tätä linjausta ja taisin menettää jopa malttini. Väen vängällä olisi halunnut ampua ja teurastaa eläimen laitumella. Me koimme sen hyökkäykseksi meidän ja eläinten turvallisuutta kohtaan. Kun mikään kielto ei tuntunut menevän perille. Eikä kyseessä ollut kielimuuri, koska tämä henkilö on ihan kotimaista syntyperää.

Kommentit pois päältä artikkelissa Eläinsopimukset on hankalia